• Anpassa

Mellerudskanin

kaninunge

Mellerudskaninen är en lugn och snäll kanin av medelstorlek med kort päls och stående öron. Pälsen är svartvit med holländsk teckning eller albino. Den är tillsammans med Gotlandskaninen våra enda lantraskaninen. Till storlek och form påminner de om varandra, men Mellerudskaninen är lugnare i temperamentet och passar bättre som sällskapsdjur.

Nytta
Kaniner hålls ofta som sällskapsdjur men föds också upp som köttdjur. Man kan även tävla med kaniner i utställningar och hoppning. År 1904 bildades den första svenska kaninavelsföreningen. Sedan dess har ett antal olika kaninraser avlats fram. Några av de yngsta raserna är dvärgkaninerna. Den första dvärgkaninen föddes 1940 och dvärgväduren kom 1974.

Historia
De äldsta fossilen av hardjur är från 70 miljoner år sedan och har hittats i Kina. Tamkaninen började hållas som husdjur för ca 2000 år sedan av munkar i klostren i Spanien och Frankrike. Under romarnas tid var Spanien översvämmat av kaniner och det sägs att en hel stad fick överges eftersom kaningångarna hade underminerat den. Tamkaninen kom till Sverige på 1500-talet. På 1700-talet började de långhåriga kaninerna dyka upp och dess ull användes för att spinna garn av. Först på 1800-talet började man avla fram olika raser.

Mytologi
I Kina ansågs kaninen vara ett djur helgat åt gudarna och man offrade kaniner för att få en rik skörd. I den västliga kulturen finns berättelser om åskharen och fabeln om haren och igelkotten.